Projecten

Zonneweide Glimmen

Grootste postcoderoosproject van het Noorden

Op 26 mei 2020 is de Energie Coöperatie Zonneweide Glimmen U.A. opgericht uit de werkgroep Duurzaam Glimmen en de coöperatie Duurzaam Haren. Glimmen is een van de eerste parken in Nederland die volledig onder de ‘oude’ postcoderoosregeling is gerealiseerd. De werkelijke bouw begon eind 2020 en het park werd opgeleverd op 15 april 2021. De zonneweide kan voor bijna alle woningen in Glimmen voldoende elektriciteit leveren.

Bijzonder bij dit project is dat de grond (1.8 hectare) waar de panelen op zijn geplaatst niet is gehuurd of gepacht, maar dat de coöperatie het zelfstandig het eigendom hiervan heeft verworven. De zonneweide ligt tegenover Brasserie De Kastanjehoeve op het terrein van een voormalige boomkwekerij. Een van de eisen die de gemeente Groningen stelde was dat natuurwaarden toe moeten nemen. Dat is gedaan worden door het planten van bomen en struiken, herstel van een houtwal, een haag, natuurvriendelijke oever en bloemrijk grasland. Door de zonnepanelen zo te plaatsen dat er voldoende zonlicht en regen onder de panelen kan komen, kan ook daar ecologisch waardevolle ruimte ontstaan.

Wat uniek is in dit project is dat er gebruik is gemaakt van zowel de SDE als de Postcoderoosregeling als de SCE-regeling. De aanvraag van deze drie subsidies en de onderlinge relatie ertussen is gedaan door Simon.

Vanwege de betrokkenheid van Simon Visbeek als projectleider zien we -met toestemming van Glimmen- dit toch ook een beetje als een ZonVoorIedereen project met als aandachtsgebieden:

  • Leveren fiscaal en juridische advies
  • Aanvragen en adviseren over subsidies: SDE, en Postcoderoosregeling.
  • Advisering ontwerpvraagstukken park
  • Financieringsvraagstukken

Locatie

Glimmen, Groningen

Periode

2019-2021

Opdrachtgever

Energiecoöperatie Duurzaam Glimmen

Energiecoöperatie

Duurzaam Glimmen

Opbrengsten

1.00.000 kg CO2 besparing per jaar

1.675.000 KWh per jaar

€1.300.000 investering

Beleidsdoelstellingen

Energieverbruik Glimmen duurzaam opgewekt

Biodiversiteit verhoogd

100% lokaal eigendom

Opbrengsten lokaal geïnvesteerd

Er is nog veel meer zon voor iedereen

OOK ZON PROJECT?

Meer weten?

Elk project is uiteindelijk maatwerk. Graag drinken we een kop koffie en bespreken we jullie project met als doel om erachter te komen of we bij elkaar zouden kunnen passen.

Dit is natuurlijk vrijblijvend, we vinden dat leuk en zijn naar elk verhaal benieuwd! Stuur ons gewoon een berichtje en we nemen contact op!.